top of page

4 Ochtendgewoontes om af te vallen


Wat je doelstellingen voor gewichtsverlies ook zijn, afvallen kan soms onmogelijk aanvoelen.

Een paar kilo afvallen hoeft echter geen volledige herziening van je huidige dieet en levensstijl te betekenen. Als je een paar kleine veranderingen in de ochtendroutine aanbrengt, kun je zelfs afvallen. Deze blog somt 4 eenvoudige ochtendgewoonten op die je in jouw routine kunt opnemen om te helpen bij het afvallen.


Drink genoeg water

Jouw ochtend beginnen met een glas water of twee is een makkelijke manier om gewichtsverlies te bevorderen. Water kan je energieverbruik, of het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt, gedurende ten minste 60 minuten helpen verhogen. Bovendien kan drinkwater de eetlust en voedselinname bij sommige mensen verminderen. In feite hebben de meeste onderzoeken over dit onderwerp aangetoond dat het drinken van 1 tot 2 liter water per dag kan helpen bij het afvallen.


Pak je lunch in

De moeite nemen om je lunch van tevoren te plannen en in te pakken, kan een eenvoudige manier zijn om betere voedingskeuzes te maken en gewichtsverlies te vergroten.

Een grote studie met 40.554 mensen ontdekte dat maaltijdplanning samenhing met een betere voedingskwaliteit, meer variatie in de voeding en een lager risico op obesitas (Ducrot, Méjean, & Péneau, 2017). Een andere studie toonde aan dat het vaker eten van huisgemaakte maaltijden geassocieerd was met een betere voedingskwaliteit en een verminderd risico op overtollig lichaamsvet. In feite hadden degenen die minstens vijf keer per week zelfgemaakte maaltijden aten 28% minder kans op overgewicht dan degenen die slechts drie keer of minder per week zelfgemaakte maaltijden aten. Probeer één avond per week een paar uur te reserveren om uw maaltijden te plannen en te bereiden, zodat je 's ochtends gewoon jouw lunch kunt pakken en kunt gaan.


Slaap langer

Iets eerder naar bed gaan of je wekker later instellen om wat extra slaap in te persen, kan helpen om af te vallen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat slaapgebrek geassocieerd kan zijn met een verhoogde eetlust. Slaapbeperking kan het hongergevoel en het verlangen naar eten toenemen, vooral voor koolhydraatrijke, calorierijke voedingsmiddelen. Gebrek aan slaap is ook in verband gebracht met een toename van de calorie-inname. Het opstellen van een gezond slaapschema is een cruciaal onderdeel van gewichtsverlies, naast goed eten en sporten. Om de resultaten te maximaliseren, streef je naar ten minste acht uur slaap per nacht.


Begin met het volgen van je voedingsinname

Het bijhouden van een voedingsdagboek om bij te houden wat je eet, kan een effectieve manier zijn om gewichtsverlies te stimuleren en jezelf verantwoordelijk te houden. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het bijhouden van eten. Een onderzoek toonde aan dat deelnemers die regelmatig een volgsysteem gebruikten om hun dieet en lichaamsbeweging zelf in de gaten te houden, meer gewicht verloren dan degenen die het volgsysteem niet regelmatig gebruikten. Gebruik een app of zelfs gewoon een pen en papier om vast te leggen wat je eet en drinkt, te beginnen met jouw eerste maaltijd van de dag.


Wil je ook weten hoe je je gewoontes en gedrag kan veranderen? Neem dan contact met ons op.Bronnen:


Ducrot, P., Méjean, C., & Péneau, S. (2017, 2 februari). Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. Opgeroepen op 4 september, 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5288891/#__ffn_sectitle32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page