top of page

De kracht van gewoontes

De gewoontes die je hebt bepalen wie je bent en waar je over een langere periode zult staan in het leven. Je gaat bijvoorbeeld gestructureerd elke week drie keer naar de sportschool om te trainen en je eet over het algemeen gezond. Over een langere periode zul je dan een fit, sterk en energiek persoon zijn. De wereld op zijn kop is dat je elke dag de gewoonte hebt om na je werk op de bank te ploffen met een zak chips in je hand. Ook in dit voorbeeld kan je de toekomst voorspellen, namelijk een minder fit persoon met minder energie.


Sleutelgewoontes

Sommige gewoontes hebben de kracht om een kettingreactie te veroorzaken. Met andere woorden zijn er gewoontes die een sleutelrol kunnen spelen in ons leven. Dit zijn de sleutelgewoontes die een mens kan beïnvloeden hoe dat hij werkt, eet, leeft, geld spendeert en communiceert. Sleutelgewoontes starten een proces die, na verloop van tijd, meerdere aspecten transformeren.


Een voorbeeld van een sleutelgewoonte is wanneer mensen starten met regelmatig sporten en bewegen, al is het maar 1 keer per week. Ze veranderen daarbij vaak onbewust ook andere ongerelateerde patronen. Mensen die sporten beginnen vaak met het eten van gezonder voedsel en ze worden productiever op het werk. Ze roken minder, hebben meer geduld met collega’s en familie en zijn minder vaak gestrest. Voor veel mensen betekent het dat sporten een sleutelgewoonte is die verandering veroorzaakt. Sporten heeft iets wat andere goede gewoontes makkelijker maakt om daarmee te beginnen en vol te houden.
89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page