top of page

Je gids voor een koolhydraatarm dieet




Wat is nou precies een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet draait het om het verminderen van de koolhydraatinname, een

van onze belangrijkste voedingsstoffen in ons dieet. Koolhydraten zijn onze primaire

brandstof in ons lichaam en is ook het eerste wat verbrand wordt. Dat betekent dat eerst de

koolhydraten verbrand worden en dan pas het opgeslagen vet.

In een koolhydraatarm dieet verminderen we dus de koolhydraatinname en gaan we ons

meer richten op eiwitten, gezonde vetten en groenten.


Hoe bevordert een koolhydraatarm dieet vetverlies?

Een koolhydraatarm dieet bevordert vetverlies door het lichaam te dwingen over te

schakelen van het verbranden van glucose (suikers die je binnen hebt gekregen tijdens het

eten van koolhydraten) naar het verbranden van vet voor energie. Wanneer de inname van

koolhydraten laag is, daalt het glucosegehalte in het bloed, waardoor ook het insuline niveau daalt. Insuline is een hormoon dat betrokken is bij de opslag van vet, dus een lager

insulineniveau bevordert vetverbranding in plaats van vetopslag.

Dus om op vetverbranding over te gaan moet je insuline niveau laag zijn en je

koolhydraatinname ook:)


Welke voordelen zitten er aan een laag insuline niveau?

Een laag insulineniveau kan meerdere gezondheidsvoordelen bieden, vooral in relatie tot

metabole gezondheid. Het helpt bij het verminderen van het risico op type 2 diabetes door

insulinegevoeligheid te verbeteren. Lage insuline niveaus bevorderen ook vetverbranding,

wat kan leiden tot gewichtsverlies en verminderde vetopslag. Dit staat in contrast met hoge

insuline niveaus die de opslag van vet kunnen stimuleren. Bovendien kan het handhaven

van lage insuline niveaus de levensduur verlengen en bescherming bieden tegen bepaalde

vormen van kanker. Het beperken van suikerrijke en verwerkte voedingsmiddelen kan

helpen om insuline niveaus laag te houden, wat bijdraagt aan algehele gezondheid en

welzijn.


Hier zijn enkele praktische tips voor een koolhydraatarm dieet:


1.Beperk suikerrijke voeding:

 Vermijd snoep, frisdranken, en desserts die veel suikers bevatten.


2.Verminder brood en pasta:

Kies voor volkoren varianten in kleinere hoeveelheden

of zoek naar koolhydraatarme alternatieven zoals bloemkoolrijst of courgettepasta.


3.Eet meer gezonde vetten:

Voeg avocado, noten, zaden, olijfolie en vette vis toe aan

je dieet om je vol te voelen en je energie te geven.


4.Kies voor eiwitrijke producten:

 Eet meer eieren, vlees, vis en zuivel om de

verzadiging te verhogen en de spiermassa te behouden.


5.Vergroot je groente-inname:

Focus op bladgroenten en andere koolhydraatarme

groenten zoals broccoli, bloemkool en paprika.


6.Lees etiketten:

 Wees bewust van verborgen suikers en koolhydraten in verpakte

voedingsmiddelen.

7.Plan je maaltijden:

 Voorbereiding is belangrijk om consistent te blijven en

verleidingen te vermijden.


8.Drink voldoende water

Vocht is belangrijk, vooral als je meer eiwitten en vezels

binnenkrijgt.


Deze tips kunnen helpen bij het succesvol volgen van een koolhydraatarm dieet.

Dit alles zal natuurlijk alleen werken als je ook onder je caloriebehoefte gaat zitten;)

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page