top of page

Herken jij wanneer je een tekort hebt aan vitamines?

Dit artikel bespreekt de 7 meest voorkomende symptomen van tekorten aan vitaminen en mineralen en hoe deze kunnen worden aangepakt. Er worden regelmatig verschillende (sport)diëten voorgeschreven welke lang niet voldoen aan de behoeftes van de persoon.

1. Broos haar en nagels

Een verscheidenheid aan factoren kan broos haar en broze nagels veroorzaken. Een daarvan is een gebrek aan biotine. Biotine, ook wel vitamine B8 genoemd, helpt het lichaam voedsel om te zetten in energie. Een tekort aan biotine is zeer zeldzaam, maar als het optreedt, zijn broos, dunner wordend of splijten van haar en nagels enkele van de meest opvallende symptomen.

Andere symptomen zijn onder meer chronische vermoeidheid, spierpijn, krampen en tintelingen in handen en voeten. Zwangere vrouwen, zware rokers of drinkers en mensen met spijsverteringsstoornissen zoals de ziekte van Crohn lopen het grootste risico om biotine deficiëntie te ontwikkelen. Ook is het langdurig gebruik van antibiotica en sommige anti-epileptische medicatie een risicofactor.

Het eten van rauw eiwit kan ook een tekort aan biotine veroorzaken. Dat komt omdat rauw eiwit avidine bevat, een eiwit dat zich bindt aan biotine en de opname ervan kan verminderen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan biotine zijn onder meer eigeel, orgaanvlees, vis, vlees, zuivelproducten, noten, zaden, spinazie, broccoli, bloemkool, zoete aardappelen, gist, volle granen en bananen.

2. Mondzweren of scheuren in de mondhoeken

Aften in de mond scheuren in de mondhoeken zijn vaak het gevolg van een tekort aan ijzer of vitamine B. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer en B-vitamines zijn onder meer gevogelte, vlees, vis, peulvruchten, donkere bladgroenten, noten, zaden en volle granen.

Goede bronnen zijn onder meer volkoren granen, gevogelte, vlees, vis, eieren, zuivelproducten, orgaanvlees, peulvruchten, groene groenten, zetmeelrijke groenten, noten en zaden.

Als je deze symptomen ervaart, probeer dan bovenstaande voedsel aan je dieet toe te voegen om te zien of de symptomen verbeteren.

3. Bloedend tandvlees

Soms is een ruwe tandenpoetsmethode de oorzaak van bloedend tandvlees, maar een dieet zonder vitamine C kan ook de schuld zijn. Mensen die weinig vers fruit en groenten eten, kunnen een vitamine C-tekort krijgen. Je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan. Bij een tekort kan dit leiden tot onaangename symptomen zoals bloedend tandvlees, een verzwakt immuunsysteem en in ernstige gevallen verlies van tanden en scheurbuik.

Door een tekort aan vitamine C kun je ook gemakkelijker blauwe plekken, langzame wondgenezing, droge schilferende huid en frequente neusbloedingen krijgen.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt door elke dag ten minste 2 stuks fruit en 3-4 porties groenten te eten. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij wondgenezing, immuniteit, cel beschadiging en werkt zelfs als een antioxidant.

4. Slecht nachtzicht en witte gezwellen op de ogen

Een lage inname van vitamine A kan een slecht nachtzicht of gezwellen op het witte deel van de ogen veroorzaken. Door meer vitamine A-rijk voedsel aan je voeding toe te voegen, kun je deze symptomen voorkomen of verminderen.

Gelukkig is vitamine A-tekort zeldzaam in ontwikkelde landen. Degenen die vermoeden dat hun vitamine A-inname onvoldoende is, kunnen proberen meer vitamine A-rijk voedsel te eten, zoals orgaanvlees, zuivelproducten, eieren, vis, donkere bladgroenten en geeloranje groenten.

5. Schilferende plekken en roos

Hardnekkige roos en schilferende plekken op de hoofdhuid, wenkbrauwen, oren, oogleden en borst kunnen worden veroorzaakt door een lage inname van zink, niacine, riboflavine en pyridoxine. De kans op deze huidaandoeningen is het grootst in de eerste 3 levensmaanden, tijdens de puberteit en halverwege de volwassenheid.

Studies tonen aan dat beide aandoeningen vaak voorkomen. Tot 42% van de zuigelingen en 50% van de volwassenen kan op een bepaald moment last hebben van roos.

Roos kan door veel factoren worden veroorzaakt, waaronder een tekort aan zink, niacine (vitamine B3), riboflavine (vitamine B2) en pyridoxine (vitamine B6) elk een rol spelen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan Vitamine B3, B2 en B6 zijn onder meer volkorengranen, gevogelte, vlees, vis, eieren, zuivelproducten, orgaanvlees, peulvruchten, groene groenten, zetmeelrijke groenten, noten en zaden.

Zeevruchten, vlees, peulvruchten, zuivelproducten, noten en volle granen zijn allemaal goede bronnen van zink.

6. Haaruitval

Haaruitval is een veel voorkomend symptoom. In feite meldt tot 50% van de volwassenen haaruitval tegen de tijd dat ze de leeftijd van 50 jaar bereiken.

De volgende voedingsstoffen kan haaruitval helpen voorkomen of vertragen:

Ijzer Dit mineraal is betrokken bij de DNA-synthese.

Zink Dit mineraal is essentieel voor eiwitsynthese en celdeling, twee processen die nodig zijn voor de haargroei.

LA & ALA Deze essentiële vetzuren zijn nodig voor haargroei en onderhoud.

Niacine B3 Deze vitamine is nodig om het haar gezond te houden.

Biotine B8 is een andere vitamine B die, wanneer ze een tekort heeft, in verband kan worden gebracht met haaruitval.

Vlees, vis, eieren, peulvruchten, donkere bladgroenten, noten, zaden en volle granen zijn goede bronnen van ijzer en zink.

Voedsel rijk aan vitamine-B3 en B8 is vlees, vis, zuivelproducten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en bladgroenten.

Bladgroenten, noten, volle granen en plantaardige oliën zijn rijk aan LA, terwijl walnoten, lijnzaad, chiazaad en soja-noten rijk zijn aan ALA.

7. Rode of witte bultjes op de huid

Onvoldoende inname van vitamine A en C kan in verband worden gebracht met keratosis pilaris. Een aandoening waarbij kippenvelachtige bultjes op de wangen, armen, dijen of billen verschijnen. Deze aandoening kan overigens genetisch bepaald zijn

Goede bronnen zijn orgaanvlees, zuivelproducten, eieren, vis, donkere bladgroenten, geeloranje groenten en fruit.


Interesse in een voedingsplan met de juiste hoeveelheid aan vitamines en mineralen? Ultimate Shape helpt je graag!


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page