Eiwitten spelen een essentiële rol in ons dieet en zijn cruciaal voor verschillende lichaamsfuncties. Het liefste halen we deze alleen uit onze voeding en laten we die supplementen in de kast. Dat is vaak lastig maar probeer altijd een gevarieerde eiwitinname te hebben.

Aminozuren
Door verschillende eiwitbronnen te combineren, zorg je ervoor dat je alle essentiële aminozuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft voor de opbouw en reparatie van cellen, spieren en weefsels.
Nutriëntendiversiteit
Diverse eiwitbronnen bieden een breder scala aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, die bijdragen aan een algehele goede gezondheid en immuunsysteem.
Verminderd risico op allergieën
Door je eiwitinname te variëren, kun je het risico op het ontwikkelen van voedselallergieën verkleinen, aangezien je lichaam minder gewend raakt aan een specifieke eiwitbron.
Verschillende goede eiwitbronnen die je in je dieet kunt opnemen:
Mager vlees
Kip, kalkoen, mager rundvlees en varkensvlees zijn rijk aan eiwitten en bevatten doorgaans minder vet.
Vis en zeevruchten
Vis zoals zalm, tonijn, forel en garnalen zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan gezonde omega-3 vetzuren.
Eieren
Eieren zijn een complete eiwitbron en bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals choline en vitamine B12.
Zuivelproducten
Magere zuivelproducten zoals Griekse yoghurt, kwark en magere melk zijn rijk aan eiwitten en calcium.
Peulvruchten
Bonen, linzen, erwten en kikkererwten zijn plantaardige eiwitbronnen die ook vezels en andere voedingsstoffen bevatten.
Noten en zaden
Amandelen, walnoten, chiazaad en hennepzaad zijn goede bronnen van eiwitten en gezonde vetten.
Tofu en tempeh
Deze sojaproducten zijn populaire plantaardige eiwitbronnen en zijn ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Quinoa
Een pseudograan dat een compleet eiwit bevat en bovendien vezels en complexe koolhydraten levert.
Comments