Ochtendtrainingen versus avondtrainingen.
Is een ochtendrun door de buurt nuttig om je lichaam een vliegende start te geven om de dag aan te vallen? Of is het beter om jezelf aan het einde van de dag uit te putten met een uurtje cardio? Sommigen zouden zeggen dat er geen verschil is, aangezien je toch je dagelijkse dosis lichamelijke activiteit hebt. We kijken naar de verschillen tussen ochtend- en avondtrainingen en wat je uit elke training kunt halen.
Sporten in de ochtend
De lichaamsfuncties zijn het laagst wanneer je net wakker bent geworden, omdat slaap je lichaam in een rusttoestand brengt. Maar 's ochtends trainen helpt niet alleen om je lichaam voor de dag goed op gang te brengen, het helpt je ook om de dag beter af te sluiten door een betere slaapkwaliteit te bieden.
Voordelen van ochtendtrainingen
De kans is groter dat je consistent bent met een dagelijkse ochtendtraining. Wanneer je begint met sporten voordat je naar jouw werk gaat of voor de kinderen zorgt, geef je jezelf de tijd om je op jouw fysieke welzijn te concentreren.
Vroeg in de ochtend trainen kan helpen om het energieniveau in de middag te verhogen. Het menselijk lichaam presteert halverwege de middag op zijn best en studies hebben aangetoond dat een trainingsroutine in de ochtend kan helpen om dit verder te verbeteren!
Door voor het ontbijt te sporten, kan het lichaam beter vet verbranden in vergelijking met een avondtraining. Daarnaast stimuleert het trainen in de ochtend ook je stofwisseling, waardoor je de hele dag door calorieën verbrandt, in plaats van na een avondtraining als je slaapt.
De uitdagingen van ochtendtrainingen
Het is moeilijk om gemotiveerd te zijn om vroeg op te staan om te sporten, vooral als je geen ochtendmens bent. Onze longen functioneren 's ochtends ook langzamer, omdat onze luchtwegen vernauwd zijn na' s nachts slapen, wat het moeilijker maakt om uit de slaperige toestand te komen.
Jouw gewrichten en spieren zijn stijver als wanneer je net wakker bent, waardoor ze bijzonder vatbaar zijn voor blessures als je 's ochtends traint. Voordat je op de loopband springt, moet je enkele lichte rekoefeningen doen en diep ademen om het bloed te laten stromen.
Door te sporten voordat je gaat ontbijten, loop je het risico op een eerdere burn-out en vermoeidheid. Op het moment van ontwaken draait uw lichaam technisch gezien op een lege tank na urenlang slapen zonder voedsel- of waterinname.
's Avonds trainen
Studies tonen aan dat later op de dag trainen veel voordeliger is dan 's ochtends trainen, omdat je lichaamsfuncties op dit moment op hun best zijn, zodat je meer energie en kracht hebt voor een optimale training. Velen vinden het echter moeilijker om te sporten na een lange werkdag.
Voordelen van 's nachts trainen
Je lichaamstemperatuur is 's avonds het hoogst. Spieren en gewrichten zijn deze keer tot 20% flexibeler dan in de ochtend, wat het gemakkelijker en minder belastend maakt om te trainen. De kans op blessures tijdens het sporten is ook lager dan bij ochtendtrainingen.
Door 's avonds te sporten, kun je de stress van het dagelijkse werk verminderen. Je zult ook een duidelijkere geest hebben om te trainen, omdat het je laatste taak zou zijn voor de dag.
De uitdagingen van 's avonds sporten
Het is gemakkelijker om een avondoefening af te breken door werk of vermoeidheid als excuus te gebruiken. Af en toe zijn er onverwachte werk- of gezinsvereisten die ook voorrang hebben, waardoor avondtrainingsroutines moeilijker in te plannen zijn dan ochtendtrainingen.
Als je te dicht voor je bedtijd traint, kan het moeilijker worden om in slaap te vallen. Na een training zijn de lichaamstemperatuur, stofwisseling en hartslag verhoogd, wat het vermogen van het lichaam om in rust te komen kan onderbreken.
Aan het eind van de dag zijn er onmiskenbare voordelen om 's ochtends of' s avonds te trainen. Welke je kiest, hangt af van jouw keuze, levensstijl en tijdmanagement. Het is niet nodig om slechts één keer te trainen, maar het helpt wel bij het opbouwen van een gewoonte van regelmatige lichaamsbeweging. Wees flexibel met je trainingsroutine en onthoud dat elke inspanning telt.
Meer weten over onze vitaliteitsprogramma's? Neem contact op. We helpen graag.
留言