Verschillende sporters proberen van alles om hun herstel te bevorderen waaronder het toevoegen van supplementen naast hun dagelijkse voeding. Helaas realiseren veel sporters zich niet dat slaap misschien wel de belangrijkste methode voor hun fysieke en mentale herstel is. Onvoldoende slaap komt vaak voor bij (top)sporters.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Tijdens de slaap komt het mentale en fysieke lichaam tot rust. De hersenen blokkeren prikkels van buitenaf en er ontstaat een verlaagt bewustzijn. De lichaamstemperatuur, hartslag en stresshormoon afgifte dalen en de groeihormoon afgifte en aanmaak van afweerstoffen en eiwitten nemen toe. De slaap bestaat uit vijf fasen van circa 90-120 minuten die zich een aantal keer per nacht herhalen. Over het algemeen wordt voor een volwassene ongeveer 8 uur slaap per nacht aanbevolen. Dit kan per persoon variëren van ongeveer 7,5 tot 9 uur.
Verband tussen inspanning en slaap
Dit ervaar je misschien zelf al wel als je ‘s avonds nog even de laatste kickboksles meepakt. Een lage lichaamstemperatuur is een belangrijke factor voor slaap. Mensen die goed slapen vallen in slaap bij een lage lichaamstemperatuur, maar door inspanning stijgt je lichaamstemperatuur en kan dit een obstakel zijn. Inspanning zorgt voor een toename van adrenaline. Dit kan de reden zijn voor je plafonddienst in bed na je workout in de avond. Je lichaam is gewoonweg nog te actief om te gaan slapen. Dit kun je verhelpen door overdag of in de ochtend te gaan sporten.
5 tips om je slaapkwaliteit te verbeteren
· Maak tot ongeveer 30 minuten voordat je naar bed gaat geen gebruik van tv, laptop, tablet of mobiele telefoon.
· Vermijd vroege trainingen wanneer je een korte nachtrust hebt gehad en vermijd trainingen laat in de avond voor een goede nachtrust.
· Wees ervan bewust dat een korte nachtrust van invloed kan zijn op je motivatie.
· Beperkt de consumptie van alcohol voordat je gaat slapen. Alcohol verkort weliswaar de tijd tot inslapen en stimuleert de ‘diepe slaap’, maar het verkort ook de REM-fase waarin belangrijke processen plaatsvinden.
· Beperk de consumptie van cafeïne voordat je gaat slapen. Cafeïne stelt vermoeidheid uit en verstoort de slaap. Een dag zonder cafeïne kan de slaapkwaliteit verbeteren.
Comments