top of page

Versterk je immuunsysteemHet immuunsysteem is een moeilijk onderwerp. Er zijn heel veel details en soms staan ​​deze details het begrip van het immuunsysteem in de weg. Om dit probleem te omzeilen gaan we ons concentreren op het grote plaatje.


Verschillende verdedigingslinies

Onze eerste verdedigingslinie tegen indringers bestaat uit fysieke barrières. Om echt problemen te veroorzaken moeten virussen, bacteriën, parasieten en schimmels door dit schild. Wanneer deze vijanden je lichaam aanvallen, dan komt immuunsysteem in actie en beschermt het je lichaam.


Je lichaam heeft zijn eigen verdedigers die bestaan uit heel veel verschillende verdedigingscellen met allen een eigen functie. Makkelijk gezegd zijn er twee groepen, groep A en groep B.


Groep A zijn hierin de aangeboren immuuncellen die de eerste lijn verdediging is tegen indringers. Dit zijn de goede cellen die zich richten op alle vijanden. Zoals het er al staat zijn deze cellen aangeboren. Ze zijn niet selectief en vallen alles aan wat voor hun een indringer is.


Groep B zijn de specifieke immuuncellen, ook wel verworven immuniteit genoemd. Deze goede cellen zijn de tweede lijn van de verdediging tegen vijanden. Deze cellen hebben een eigen geheugen en zorgen hierdoor voor een lange bescherming tegen vijanden. Deze immuuncellen verkrijgen we naarmate we ouder worden. Elke keer wanneer het immuunsysteem met nieuwe ziektekiemen in contact komt, dan leert het weer iets en wordt het sterker.


Tips om je immuunsysteem te versterken.

· Zorg voor voldoende slaap

· Beweeg en sport regelmatig

· Leef op een gezond gewicht

· Voorkom te veel stress

· Eet gezond

· Drink voldoende (1,5 tot 2L)

· Ademhalingsoefeningen


Wanneer je bovenstaande punten niet in acht neemt kan het zo zijn dat je een verzwakt immuunsysteem hebt. Ook roken en alcohol hebben een negatieve invloed op je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor aanvallen van buitenaf.


Ook door bewust bezig te zijn met je ademhaling kan je winst behalen met betrekking tot je immuunsysteem. Het kan zorgen voor meer ontspanning, energie en veerkracht. Door bepaalde ademhalingstechnieken kan je je eigen immuunsysteem verbeteren, zodat je minder vatbaar bent voor aanvallen van buitenaf. Wanneer je in een stressvolle situatie zit kan je door ademhalingsoefeningen te doen je stresslevel in een korte tijd omlaag brengen. Wim Hof is een bekende uitdrager de methode waarbij je ademhalingsoefeningen gebruikt om het immuunsysteem te versterken.


Een voorbeeld van een ademhalingstechniek is:

Adem gedurende 4 tellen in door de neus, adem vervolgens weer even lang uit door de neus. Zo simpel kan het zijn.
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page